fbpx
Ik voel me alleen in mijn relatie
2 april 2021
Hoe word ik weer gelukkig met mezelf?
7 juni 2021
negatieve gedachten doorbreken
 

Hulp vragen

Deze blog gaat over hulp vragen, want jij hoeft het namelijk niet alleen te doen en dat moet je ook niet willen. Dát is een hele grote denkfout in mijn ogen die ik zelf lang heb gemaakt. Het is weliswaar een eigen proces waar jij doorheen moet, maar je kunt jouw omgeving zo mobiliseren dat het draaglijker en lichter wordt, zodat jij jezelf helpt in jouw proces.

Wat is hulp vragen?

Er zijn natuurlijk heel veel vormen van hulp vragen. Je kunt iemand letterlijk vragen je te helpen met bijvoorbeeld praktische zaken, maar je kan ook vragen om advies. Er zijn talloze hulpvragen te bedenken. Echter, het soort hulp vragen waar ik het over heb gaat over het opzoeken van emotionele steun. Emotionele steun kan zorgen voor meer ademruimte, meer draagkracht, rust en/of veiligheid. In alle gevallen zorg je hiermee goed voor jezelf en dat wil ik je graag meegeven.

Wat gebeurde er met mij?

Ik kan je één ding gelijk vertellen: hulp vragen kon ik totaal niet. Na het overlijden van mijn moeder viel ik in een zwart gat en ik voelde me zo ontzettend verloren. Ik deed een áppel op mijn omgeving en zei vaak onbewust en zonder woorden: “Help mij en vertel hoe ik het moet doen, want ik weet het niet”. De ander maakte ik verantwoordelijk voor mijn goed voelen. Telkens snakte ik zo naar iemand om me op te vangen. Daar was ik afwachtend in en ik voelde me telkens in de steek gelaten.

Ik pakte geen regie over mijn eigen leven en ik zorgde hierin niet goed voor mezelf, weet ik nu. Het voelde niet alsof ik de zaak in eigen hand had en invloed had op dingen die gebeurden. Ik voelde me machteloos en hopeloos. “Waarom laat iedereen mij zo zwemmen?”, ik kon er niet bij met mijn hoofd. Vaak was ik hier heel boos en teleurgesteld over. Het voelde ook alsof ik mezelf boven water moest houden en niemand die mij hielp.

Wat leerde ik?

Door de jaren heen leerde ik steeds meer regie te pakken. Ik leerde dat ik zelf verantwoordelijk ben voor mijn leven en niemand anders en dat ik mijn eigen keuzes kon maken, maar misschien nog wel de allerbelangrijkste: dat ik een keuze heb.

Wat mij het meest geholpen heeft is dat ik leerde om een omgeving om mij heen te creëren waardoor ik mijzelf kon (en kan) helpen. Dit is zo waardevol voor mij voor de rest van mijn leven en ik gun jou dat ook.

Meer lezen over mijn verhaal? Ik heb een Brand Story gemaakt (het verhaal achter Franka's Coaching) waarin ik mijn hele persoonlijke verhaal deel waaronder vertel over het verliezen van mijn gezin en hoe ik uit dat diepe dal ben gekomen.

Hoe kan jij om hulp vragen?

1. Voelen
Stel jezelf allereerst de vraag wat je nodig hebt en vervolgens wie jou daar het beste bij kan helpen of waar jij kan halen waar jij bij geholpen bent. In de loop der jaren leerde ik dit intuïtief aan te voelen en actie te nemen. Ik hoef er nu niet lang meer over na te denken, omdat ik dat haarfijn aanvoel en acties op neem. Ik weet nu precies waar ik behoefte aan heb en het is heel fijn om mezelf dit te kunnen geven. Dit kan jij ook!

2. Actie
Als je weet wat je nodig hebt dan is het vervolgens de vraag, bij wie kan jij jouw behoefte(s) vervullen? Ik zoek familie, vrienden of collega coaches op. Soms heb ik het nodig om mijn verhaal te kunnen doen en soms heb ik iemand nodig waarvan ik weet; diegene gaat mij iets terug geven waar ik zelf wat mee kan en waarmee ik vooruit kan. Het kan ook zijn dat ik het nodig dat iemand mij de juiste vragen stelt waardoor ik nieuwe inzichten krijg en soms heb ik het nodig om al het serieuze even los te laten en gewoon gek te doen en keihard te lachen! In alle gevallen zoek ik iets of iemand op dat mij verder gaat helpen in mijn eigen proces en door hetgeen wat de ander mij aanreikt lukt mij dat weer. Ik krijg nieuwe energie, impulsen, inzichten e.d. en op basis daarvan kan ik nieuwe keuzes maken.

Meer weten over wat ik voor je kan betekenen?

Hoe doe jij dit nu?

Hoe klinkt dit? Doe jij dit al? Zo ja, zou je hier nog meer van willen doen? Zo nee, wat maakt dat jij dat (nog) niet doet? Houdt iets je bijvoorbeeld tegen? Ik wil je uitnodigen om hier eens over na te denken. Bewustwording is namelijk essentieel om daarna volgende stappen te kunnen zetten.

Hulp durven vragen heeft te maken met gehoor geven aan jouw behoefte(s) en die twee zijn in mijn ogen onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het heeft ook te maken met de verantwoordelijkheid nemen over jouw leven.

Gratis E-book

Door mijn jarenlange zoektocht naar hoe moet ik het toch allemaal doen, hoe moet ik omgaan met al mijn pijnen, maar ook de verlangens die ergens zo groot waren, maar soms zo werden overschaduwd door de pijn die ik voelde, weet ik hoe het is om te voelen hoe 'rock bottom' is. Ik weet ook hoe het is om daar uit te komen en dat wil ik zo ontzettend graag met je delen.

Ik heb een e-book geschreven die jij gratis kunt downloaden waarin ik drie sleutels met je deel om jouw innerlijke vrijheid te gaan voelen. Noem het manieren, sleutels, tips, levenslessen, net welk woord voor jou beter voelt, maar één ding weet ik zeker: Het heeft gezorgd voor een enorme shift in mijn leven en dat is ook mogelijk voor jou.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *